Како уписати Богословију?

        Кандидат који жели да упише Богословију, прво треба да се обрати надлежном свештенику, изрази своју жељу и замоли га да напише молбу надлежном архијереју.

          Канцеларија епархије ће званично објавити мјесто и вријеме пријемног испита за Богословију.

          Градиво које је потребно припремити је сљедеће:

  • Израда писменог рада из Српског језика
  • Познавање основа вјере – катихизис
  • Познавање историје хришћанске и српске цркве
  • Црквено појање (спремити тропар крсне славе и литургију чиме ће потенцијални богослов показати своје могућности из ове области)

         Уколико задовољава потребе епархије и прође пријемни испит, поред усменог обавјештења добиће потврду  писменим путем, у којој се наводи за коју Богословију је примљен.

          У случају да је то наша Богословија,  Светог Петра  Дабробосанског, у даљем тексту дајемо објашњење принципа рада школе.

          У школу се долази 31. августа, а уколико дође до промјене датума, благовремено ћемо обавијестити путем интернет странице Богословије.

          Када ученик дође у школу,  јавља се дежурном васпитачу који ће га упутити да задужи собу и инвентар који ће се користити током школовања.

         Ствари које обавезно мора понијети са собом су: комплет одијело (сако и панталоне), кошуљу, кравату или машну и свечане ципеле. Осталу одјећу понијети по личном избору ( одјећа мора бити пристојна како што и приличи будућем богослову).  Лична хигијена, носи се са собом.

         Што се тиче уџбеника, ништа не треба куповати нити узимати прије договoра са професорима.

      Дневне обавезе једног богослова унапред су испланиране од самог устајања до спавања. Такође, мора бити спреман на потпуну преданост школи и учењу, а посебну пажњу мора обратити и на дисциплину.  

        Градиво је прилагођено сходно узрасту ученика, као и његове обавезе и свакодневне дужности.