Успјешно завршени матурски испити за 21. генерацију матураната Богословије Св. Петра Дабробосанског у Фочи

У понедјељак, 31. маја 2021. године, почела израда писменог рада за приправнике 21. генерације (2016 – 2021.) богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи. Разредни старјешина ове генерације богослова био је јереј Ранко Ковач. Изасланик Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, протојереј- ставрофор проф. др Драгомир Сандо, отворио је коверту са темема и прочитао, послије чега је професорица српског језика Сања Ристановић, исте и записала на табли, како би ученици могли да се одлуче и приступе изради тема. Теме за писмени рад на овогодишњем завршном богословском испиту биле су:

  1. 1. " Жалост и радост ученика" ( Јн. 16, 20-22 );
  2. 2. Тајна Сина Божијег;
  3. 3. Свештеник - пастир словесног стада у ери дигитализације.

Матурском испиту је приступило 17. приправника богословије, који су за то стекли право. Послије прегледа писмених радова сви ученици су успјешно завршили, а затим и стекли услове да приступе усменом дијелу испита из предмета: Свето Писмо Старог и Новог Завјета, Догматика са етиком, Црквено појање, Литургика, Историја Хришћанске Цркве и Црквено право. Ученици: Никола Гаврић, Николај Гаговић, Александар Еркић, Ведран Милаковић, Никола Милиновић и Андреј Стојановић били су ослобођени усменог дијела матуре због оставреног одличног успјеха из владања и наука у посљедње три године, а на писменом раду остварили оцјене одличан (5) или врло добар (4). Усмени дио полагања испита је завршено у петак, 4. јуна, када је на посљедњој сједници констатовано да су сви приправници завршили богословску матуру и стекли услове за упис на високе школске установе. У суботу, 5. јуна, послије Свете Литургије уприличена је додјела свједочанстава. За ученика генерације једногласно је изабран Никола Гаврић који је награђен новчаном наградом, док је ведран Милаковић због нарочитих заслуга током свог школаовања у богословији награђен иконом Пресвете Богородице Чајничке. Свечаној додјели завршних свједочанстава и награда за оне који су показали одличан успјех присуствовао је изасланик, проф. др Драгомир Сандо који се присутнима обратио  честитавши им на успјеху и пожеливши им обиље Божијег благослова у њиховом даљм школовању и животу. На церемонији додјеле свједочанстава био је присутан и протојереј-ставрофор Славко Зорица, инспектор богословија СПЦ, који се такође обратио присутнима пригодним ријечима нагласивши да је он, као инспректор, током школоваља 21. генерације богослова био изузетно задовољан њиховим знањем  и примјерним понашањем. Веома надахнуту бесједу изрекао је и разредни старјешина  21. генерације матураната коју овом приликом преносимо у цијелости:

Христос Васкрсе!

Будући да сам матурантима био разредни старјешина, ред је да вам се у неколико реченица обратим.

Високопречасни оче Драгомире, високопречасни оче Славко, пречасни ректоре оче Љубомире, пречасни оци и колеге професори, поштовани родитељи и драги нам свршени матуранти.

Неизмјерна ми је част што вам се могу са ове говорнице обратити, поготово у овом за нас радосном дану.

Прије свега, захвалио би се оцу Драгомиру који је као изасланик Светог Архијерејског Синода био овде са нама и давао нам корисне савјете током матурских испита. Отац Драго је нама драг гост као бивши професор нашег Богословског факултета који је дуги низ година био под сводовима наше школе.

Такође, честитам од срца вама родитељима, је требате бити срећни и поносни на ове ученике, јер сте данас добили оне који су завршили матуру зрелости. Прије пет година послали сте нам их као дјецу; као птиће који су излетјели из гнијезда својих родитеља, онако уплашене, али са друге стране истрајне особе које су  жељеле нешто више и узвишеније у свом животу. А ми их вама враћамо као зреле, савјестне и одговорне људе. Само ми професори знамо колико смо труда уложили у њих, јер просто имали смо страх и бригу као одговорна лица за њихово физичко и духовно узрастање. Колико смо само дана и ноћи пробдили са њима болујући њихове болести, тугујући у њиховој тузи, али и радујући се у њиховој радости. Управо данас је дан када смо посебно радосни. Радосни смо, јер је још једна генерација, 21. генерација Богослова, успјешно завршила матурске испите, те може слободно рећи: „Добар рат ратовах, трку заврших, вјеру сачувах. А сада ме чека вијенац правде који ће ми у онај дан дати Господ Праведни Судија“. Наравно ваша трка није завршена, напротив она је тек почела, пред вама је тек почео живот који свакако треба још више и више да надограђујете. Просто да не останете на овом нивоу, који је за вас један темељ и један чврст ослонац на кога треба да надзидате своју зграду спасења.

Посебно сам радостан ја, као њихов разредни старјешина, јер су показали одлично знање из свих матурских предмета. И не само због њиховог знања, већ више због тога што су се увијек понашали као одговорни и зрели млади људи, иза којих није остало ни једно ружно дјело. Када сам прије пар година наишао поред градског средњошколског центра и видио прославу матураната њих више стотина који су у поцјепаним мајицама и са флашама разноразног алкохола тумарали улицама Фоче оглашавајући тако њихов крај средњошколског образовања био сам пренеражен. Поготово што је иста та маса у парку поред Алаџа џамије, гдје станује ефендија са породицом од којих су двоје малољетне дјеце и разуларено вриште и пјевају ухватила ме велика туга и сета, а уједно и питање гдје смо то погријешили. Међутим, када сам видио наше матуранте, наше богослове, како на један свечан и достојанствен начин; обучени у свечана одијела, како послије завршених часова у цркви благодаре Богу појући „Тебе Бога хвалим“ моја туга се претворила у голему радост, осјећајући у исто вријеме и срећу и понос што сам био професор таквим ученицима.

Драги матуранти, драге сад већ колеге, јер ћете за пар дана да се упишете и на богословске студије, не заборавите да сте били ученици ове школе. Јер бити богослов је нешто још узвишеније од обичног ђака. Много пута смо о томе причали на часовима да ми овдје нисмо својом вољом, ни жељом наших родитељ, већ што нас је сам Господ одабрао, ту смо призивом Духа Светога. Ја знам да ће ваш живот бити и тежак, јер живот није само мирно и тихо море. Често ћете пловити по узбурканим и валовитим морима живота, али увијек знајте да имате Онога који је и Петру на Генисаретском језеру пружио руку спасења. Јер и наш највећи световидац Владика Раде поручује: „Нико чашу меда не попи, а да је чашом жучи не загрчи“.

На крају ред је и да се у миру поздравимо, да опростимо једни другима, ако је од нас нека увреда била да нам опростите по слабости нашој. Али знајте да смо то чинили не из злобе, већ да видимо овај дан када добијате своје дипломе. Нека је са вама Господ и светитељи наши, наши заштитници Свети Петар Дабробосански, Свети Василије Острошки, и Свети Момчило Челебићки и сви Свети да вас укријепе на вашем пут. Амин

Изасланик Светог Синода, Инспеткор богословија СПЦ, Управа Богословије скупа са наставницима свим дипломираним богословима пожељели су срећан и благословен завршетак средњошколског образовања и упис на факултете који им предстоји.

У наставку уприличен је и свечани матурски ручак послије кога су свршени богослови кренули ка својим домовима.