УСПЈЕШНО ЗАВРШЕНИ МАТУРСКИ ИСПИТИ ЗА 22. ГЕНЕРАЦИЈУ БОГОСЛОВА

У сриједу, 1. јуна 2022. године, почела израда писменог рада за приправнике 22. генерације (2017 – 2022.) Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи. Разреднe старјешинe ове генерације богослова били су: јереј Видак Вујадиновић (од 1. до 4. разреда) и господин Борислав Бјелогрлић (од 4. до 5. разреда), професори појања. Изасланик Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, отворио је коверту са темема и прочитао, послије чега је професорица српског језика Сања Ристановић, исте и записала на табли, како би ученици могли да се одлуче и приступе изради тема. Теме за писмени рад на овогодишњем завршном богословском испиту биле су:

 1. „Оче свети, сачувај их у има твоје, оне које си ми дао, да буду једно као ми“ (Јн 17, 11);
 2. Црква у временима немира и ратних сукоба;
 3. „Жетве је много, а посленика мало; зато се молите господару жетве да изведе посленике на жетву своју“ (Мт 9, 37).

Матурском испиту је приступило 11. приправника богословије, који су за то стекли право:

 1. Брборић Горан (Епархија захумско-херцеговачка и приморска);
 2. Веселиновић Ђорђе (Епархија бањалучка);
 3. Вујичић Ђорђе (Митрополија дабро-босанска);
 4. Ерић Давид (Епархија зворничко-тузланска);
 5. Ивановић Никола (Митрополија дабро-босанска);
 6. Кнежевић Зоран (Епархија горњокарловачка);
 7. Панић Драган (Епархија горњокарловачка);
 8. Спаић Јован (Епархија милешевска);
 9. Спасојевић Страхиња (Митрополија дабро-босанска);
 10. Токовић Никола (Митрополија дабро-босанска);
 11. Ћебић Његош (Митрополија дабро-босанска).

Послије прегледа писмених радова сви ученици су успјешно завршили, а затим и стекли услове да приступе усменом дијелу испита из предмета: Свето Писмо Старог и Новог Завјета, Догматика са етиком, Црквено појање, Литургика, Историја Хришћанске Цркве и Црквено право. Ученици: Брборић Горан, Веселиновић Ђорђе, Вујичић Ђорђе, Ерић Давид, Токовић Никола и Ћебић Његош, били су ослобођени усменог дијела матуре због оставреног одличног успјеха из владања и наука у посљедње три године, а на писменом раду остварили оцјене одличан (5) или врло добар (4). Усмени дио полагања испита је завршено у суботу, 4. јуна, када је на посљедњој сједници констатовано да су сви приправници завршили богословску матуру и стекли услове за упис на високе школске установе.

У недјељу, 5. јуна, послије Свете Литургије уприличена је додјела свједочанстава. За ученика генерације једногласно је изабран Горан Брборић који је награђен новчаном наградом. Свједочанства и награде свршеним богословима уручио је изасланик, проф. др Драгомир Сандо, а након додјеле, ученик генерације Горан Брборић је у част свих присутних надахнуто рецитовао стихове  пјесме «Крвава бајка», наше чувене пјесникиње Десанке Максимовић. Горан је дјеци која су била присутна на свечаној додијели подијелио поклоне, слаткише и балоне, у има цијеле његове генерације. На свечаном ручку који је био уприличен послије додјеле свједочанстава, пригодном бесједом Горан Брборић се гостима поново обратио пригодном бесједом у којој се, између осталог, захвалио својим колегама и професорима на свему током протеклих пет година. Ректор Богословије, протонамјесник Љубомир Пријовић, поздравио је све присутне, нарочито изасланика, проф. др Драгомира Санда коме је у име колектива уручио пригодан поклон, ручни часовник. Присутнима се обратио и изасланик Светог Архијерејског Синода, захваливши се ректору на поклону и честитавши богословима на успјеху и пожеливши им обиље Божијег благослова у њиховом даљем школовању и животу.

На многаја љета!