ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА НА ПОЧЕТКУ ШК. 2022/23. ГОДИНЕ  У БОГОСЛОВИЈИ  ''СВЕТОГ ПЕТРА ДАБРОБОСАНСКОГ'' У ФОЧИ

Данас, 1. септембра 2022. године, у богословији Светог Петра Дабробосанског у Фочи почела је нова шк. 2022/23. година. И као што је предвиђено Уредбом о нашим богословијама  овим поводом обављен је чин призива Светога Духа на почетку нове  школске године. Претходно је са почетком у 09:00 часова Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом митрополит дабробосански служио свету архијерејску литургију у храму Светих Василија Острошког и Петра Дабробосанског. 

Високопреосвећеном Господину Митрополиту  саслуживали су: протојереј-ставрофор проф. др. Дарко Ђого, протојереј Александар Видаковић, протонамјесник Љубомир Пријовић, ректор фочанске богословије, јереји: Душан Андрић, архијерејски намјесник фочански, Бојан Крстановић (из епархије зворничко-тузланске)  и проф. прип. Ранко Ковач, те ђакон Будимир Гардовић.

Након свете архијерејске литургије и призива Светога Духа на почетку нове школске 2022/23. године Високопреосвећени Господин Митрополит обратио се сабраном свештенству, професорима, ученицима и сабрани гостима инспиративном бесједом и том приликом између осталог истакао:'' ….. нека вам је срећан и благословен почетак Нове школске 2022/23. године. Сваки почетак је и нова шанса да постигнемо и више и боље неголи претходних година у савладавању добрих и светих наука које ћете овдје слушати у усвајати. ……. Све што чујете добро, свето и племенито слажите то, драги ученици, у срца ваша и чувајте, једнако као што је Пресвета Богородица док је одрастала у храму господњем у Јерусалиму слагала све у срце своје ријечи Господње…. Тако и ви, драги ученици, чувајте све оно што овдје научите и похрањујте то у својим, како би данашњом терминологијом казали, фајловима ваших меморија и чувајте. ….. Изнад свега најбитније је да се ви овдје образујете у добре и честите људе, али и у будуће слушитеља Цркве Господње. Нема веће, нити узвишеније службе, нити овдје на овом свијету, нити на небесима од службе да неко буде свештеник Господњи! … Разумите то! Ни анђелима није дато да служе свету литургију, а гле нама, које је Господ на свој божански начин призвао,  благословио нас је да буде служитељу ТАЈНИ!......''

Извор: www.mitropolijadabrobosanska.org