ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ УЧЕНИКА 5. РАЗРЕДА У СВЕТА МЈЕСТА ИЗРАЕЛА

 

 

 

По одобрењу Светог архијерејског синода Српске православне Цркве и благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског г. Хризостома, ученици петог разреда Богословије “Светог Петра Дабробосанског“ у пратњи професора јереја Ранка Ковача и разредног старјешине професора г. Александра Љубинца, испраћени су на поклоничко путовање у Јерусалим, 5. новембра текуће 2022. године.

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабро-босански г. Хризостом посјетио је школу прије поласка ђака и професора на пут, у петак 4. новембра, благословио ђаке и професоре и уручио им финансијску помоћ. Овом приликом Његово Високопреосвештенство Митрополит дабро-босански г. Хризостом истакао је значај поклоничких путовања и значај града Јерусалима за образовање ђака, будућих духовних пастира народа божијег. Ректор Богословије протонамјесник Љубомир Пријовић прије самог поласка из Фоче служио је молебан и пожелио им срећно и благословено путовање.

По доласку у Београд ученици су преноћили у Београдској богословији. Овом приликом благодаримо ректору протођакону Радомиру Врућинићу, на указаној љубави и гостопримству. У недјељу, 6. новембра текуће 2022. године,  раним јутарњим летом из Београда ђаци и професори кренули су у Инстанбул, а затим у Тел Авив, одакле су аутобусима превезени у Јерусалим.

У пратњи својих професора и путничких водича ђаци су најприје обишли Маслинску гору и друга света мјеста на Маслинској гори и то: мјесто вазнесења Господа Исуса Христа, мјесто гдје је пронађена глава Светог Јована Крститеља као и руски Манастир Вазнесења Господњег.

У старом граду Јерусалиму, у престоној дворани Патријаршије Јерусалимске професоре и ученике примио је  Његова Светост Патријарх јерусалимски г. Теофил III, који је у свом обраћању изразио захвалност и радост због посјете и упознао присутне са духовним значајем Јерусалима. Патријарх је овом приликом ученицима и професорима даровао икону Пресвете Богородице. Потом су ученици имали прилику да корачају Страдалним путем Господа Исуса Христа, који историчари називају и ,,Путем туге“. Дошавши до  Храма Васкрсења Христовог поклонили су се Светом Гробу Господњем, Голготу и храм Васксења Христова. Након тога су обишли јерменски храм посвећен равноапостолној царици Јелени и мјесту гдје је пронађен Христов Крст.

У Манастиру Гроба Пресвете Богородице у Гетсиманији присуствовали смо светој литургији, одакле смо се запутили ка Витлејему. На путу до Јудејске пустиње посјетили смо манастир Светог Теодосија и манастир Светог Саве Освећеног у јудејској пустињи. Ученици су се, захваљујући својим водичима, добро упознали са историјом ових локалитета, као и са историјом манастира Светог Саве Освећеног. Као круни обиласка витлејемске области ученици су се поклонили мјесту рођења Господа Исуса Христа у Витлејему.

Послије обиласка светиња у витлејемској области ученици су поново обишли Маслинску гору одакле се пружа прелијеп поглед на стари град. Затим су посјетили манастире: Оче Наш, руски Манастир Марије Магдалине и Манастир Гроба Богородице.  У манастиру Марије Магдалине ученици су се поклонили икони Богородице Одигитрије и моштима Јелисавете Фјодоровне. Одласком до Гетсиманског врта и посјетом Цркви Агоније видјели смо и мјесто на ком се Христос молио у крвавом зноју. Такође, у јерусалимском старом граду обишли смо на Сиону гроб цара Давида и салу Тајне вечере. На крају   испуњеног дана, ученици су имали прилику да се упознају са историјским контекстом и значајем јеврејског ,,Зида плача".

Након тродневног обиласка витлејемске и јерусалимске области запутили смо се ка Јерихону. Прво смо се гондолом превезли до Манастира Благовијести, који се налази на Гори кушања, а затим смо се поклонили мјесту гдје је Господ Исус Христос био кушан. Након тога запутили смо се ка Витавари и ту смо се погрузили у водама Јордана. Успут смо посјетили манастир Светог Герасима Јорданског, одакле смо кренули ка Назарету.

Посљедњег дана обиласка светих мјеста у Израелу посјетили смо Цркву Благовијести у центру Назарета, попели се на гору Тавор и молили се у Храму Преображења Христовог. Посјетили смо, такође, римокатолички храм посвећен спомену на Христово умножавање хљеба и рибе. Стигли смо и у Капернаум, градић на обали Галилејског мора, гдје смо посјетили грчки манастир посвећен дванаесторици апостола Христових. На крају дана били смо на Гори блаженства и видјели смо римокатолички храм посвећен блаженствима. При повратку у Тел Авив, а на велику радост свих присутних, свратили смо у град Лида и посјетили цркву Светог Георгија Побједоносца. У крипти храма  налази се гроб исклесан од мермера на којем се дешавају многобројна исцјељења.

У повратку ка Богословији, направили смо паузу код породице ученика Милана Аћимовића из Чачка, којој се овом приликом неизмјерно захваљујемо на указаној љубави и гостопримству.

                                                                                                                        

Лука Цупара