САВИНДАН У ФОЧИ

Данас на Савиндан, 27. јануара 2023. године, када наша света светосавска Црква прославља дан успомене на свог првог архиепископа и просвјетитеља Светога Саву Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију у храму Светога Саве у Фочи, са почетком у 09:00 часова.

Високопреосвећеном митрополиту Господину Хризостому саслуживали су: протојереји-ставрофори Владислав Топаловић и Ненад Тупеша, протојереј Александар Видаковић, протонамјесник Љубомир Пријовић, јереји Душан Андрић и јереј Милош Самарџија те ђакон Младен Старовић.

У току свете литургије Високопреосвећени митрополит Господин Хризостом одликовао је чином протојереја пречасне: протонамјесника Љубомира Пријовића, ректора богословије ''Светог Петра митрополита дабробосанског'' у Фочи и јереја Душана Андрића, архијерејског намјесника србињског и старјешину храма Светог Саве у Фочи.

На крају свете архијерејске  литургије Високопреосвећени митрополит Господин Хризостом благословио је славске дарове - кољиво и колач, који је  преломио са кумовима храмовне крсне славе г.г. Миливојем Вилотићем и Зораном Мићевићем.

У наставку светосавског славља и крсне славе светога храма услиједио је светосавски дјечији програм са рацитацијама посвећеним имену, дјелу и молитвама Светога Саве. Приликом овог дјечијег програма подијељени су пакетићи учесницима програма, а свим другим најмлађим митрополит је подјелио припремљене слаткише и поклоне.

У својој светосавској бесједи Његово Високопреосвештенство митрополит Хризостом између осталога је рекао: „........данас је дан, браћо и сестре и драга дјецо, када цијело српство слави Светитеља Саву, онога који је први устројио нашу Цркву као аутокефалну, онога који је уредио поредак у држави, онога који је био мост за нас од земље до небеса....... У својој жичкој бесједи Свети Сава зна и исповједа да га је Бог изабрао да преко њега доради недовршену евангелизацију  нашег народа, да поправи све недостатке прошлости, а којих је сигурно било јер страни епископи-грци нису знали са српским народом зборити српски, а опет наш народ није њих могао разумјети. Њихова проповјед је остала неразумљива и несхватљива за нас српско-словенски Народ......... Свети Сава научио је нас - свој народ како увијек да будемо у миру и љубави са својим Богом, да нас никаква страдања и искушења не одвоје од Бога, а то је јако тешко бивало, а неријетко и мученичко.......У нашој историји бивало је времена и година када су нас безбожници на силу одвајали од Бога нашега, од наше Цркве, наше историје и културе. На жалост донекле су у томе и успјевали и једно вријеме свеопштег безбожништва на Истоку били смо далеко од Бога. Али, Српски народ у већини увијек је у своме срцу носио вјеру у Бога, вјеру у Добро и Љубав, зато је Бог увијек спасавао свој народ захваљујући тој срчаној и непоколебљивој сједињености кроз вјеру са  Исусом Христом ........ нас је Свети Сава посадио као питоме маслинове саднице да свуда растемо и рађамо род достојан Бога. .... Захваљујући томе   Српски народ се увијек обнављао и обнавља...... И онда када смо били под турском влашћу неколико вијекова Бог нас је на чудесан начин уз борбу и велику жртву наших отаца ослободио тог јарма и обновио Српски народ..... Могли су да нас одвоје чак и од вјере и од Цркве, али никада нас нису могли одвојити од Светога Саве, зато што је Свети Сава нас прикалемио на себе и на Христа Господа,  и ми смо постали питоме гране једног великог стабла које је Господ Исус Христос упоредио са чокотом рекавши '' ја сам чокот а ви лозе''.......

У 19:00 часова у амфитеатру богословије ''Светог Петра Дабробосанског'' ученици богословије припремили су светосавску академију на којој су учествовали осим ученика богословије и ученице средњошколског центра у Фочи.

Извор: mitropolijadabrobosanska.org