ЗАВРШЕНИ МАТУРСКИ ИСПИТИ ЗА 23. ГЕНЕРАЦИЈУ БОГОСЛОВА

     У сриједу, 7. јуна 2023. године, почела је израда писменог рада за приправнике 23. генерације (2018 – 2023) Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи. Изасланик Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве је протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, а разредни старјешина ове генерације богослова је господин Александар Љубинац.

Теме за писмени рад на овогодишњем завршном богословском испиту биле су:

 1. 1. Црквени сабори (помесни и васељенски) као израз саборности Цркве;
 2. 2. Гоњења Цркве и страдања хришћана у 20. веку и данас као ношења Крста Христовог;
 3. 3. „Пустите децу нека долазе Мени“ (Мк 10, 14), с посебним освртом на значај  катихизације (веронауке) у школи.

Матурском испиту је приступило 13 приправника Богословије, који су за то стекли право:

 1. Аћимовић Милан (Епархија жичка);
 2. Бошковић Виктор (Епархија горњокарловачка);
 3. Грабовац Ратко (Епархија зворничко-тузланска);
 4. Дурић Давид (Митрополија дабро-босанска);
 5. Жарковић Ђорђе (Епархија зворничко-тузланска);
 6. Караћ Алекса (Епархија горњокарловачка);
 7. Котур Марко (Епархија бањалучка);
 8. Лазић Лазар (Митрополија дабро-босанска);
 9. Печеница Ђорђо (Митрополија дабро-босанска);
 10. Спасојевић Ненад (Епархија зворничко-тузланска);
 11. Трифковић Немања (Митрополија дабро-босанска);
 12. Цупара Лука (Епархија милешевска);
 13. Шушњар Никола (Епархија бихаћко-петровачка).

Послије прегледа писмених радова констатовано је да су сви ученици  успјешно завршили овај дио полагања, а затим и стекли услове да приступе усменом дијелу испита из сљедећих предмета: Свето Писмо Старог и Новог Завјета, Догматика са етиком, Црквено појање, Литургика, Историја Хришћанске Цркве и Црквено право. Усмени дио полагања испита завршен је у понедјељак, 12. јуна, када је на посљедњој сједници констатовано да су сви приправници завршили богословску матуру и стекли услове за упис на високе школске установе.

   У уторак, 13 јуна, служена је Света Литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Драгомир Сандо, изасланик Светог Архијерејског Синода СПЦ, уз саслужење: протојереја Љубомира Пријовића, ректора Богословије и  Душана Андрића, архијерејског намјесника србињског, јереја: Ранка Ковача и Вјекослава Јовановића.

     У амфитеатру школе уприличена је свечана додјела свједочанстава, гдје су се протојереј Љубомир Пријовић, ректор Богословије и проф. др Драгомир Сандо, изасланик Светог Архијерејског Синода, присутнима обратили пригодним бесједама; такође, уручена је награда ђаку генерације, Ненаду Спасојевићу. Након тога је организовано заједничко фотографисање, а потом ручак, када се присутнима обратио господин Александар Љубинац, разредни старјешина, пригодном бесједом. Послије обраћања ректора Богословије уручен је и пригодан поклон изасланику Светог Архијерејског Синода, који се захвалио ректору на поклону, а матурантима пожелио обиље Божијег благослова и среће у даљем школовању и животу.