ИЗВЈЕШТАЈ СА ЕКСКУРЗИЈЕ УЧЕНИКА ПЕТОГ РАЗРЕДА У ГРЧКОЈ

Ученици петог разреда Богословије „Светог Петра Дабробосанског“ у пратњи протојереја Љубомира Пријовића, ректора Богословије, јереја Синише Божића, разредног старјешине и г. Драга Божића испраћени су на матуралну екскурзију у Грчку, 6. октобра 2023. године.

6.10. (петак) - Полазак из Фоче у вечерњим сатима око 19:30 часова, путовање кроз Србију и Сјеверну Македонију уз повремено стајање тј. планирано прављење пауза.

7.10. (субота) - Долазак у мјесто Праралију, недалеко од града Катерини у подножију митског Олимпа, смјештање у хотел и слободне активности остатак тог дана у Паралији.

8.10. (недеља) - Наставак путовања према Катеринију и Олимпу, долазак до града Каламбака,који се налази у подножју Метеора. По доласку одлазак до једне од фабрика икона (Зиндрос), затим обилазак манастира Велики Метеори који је један од шест манастира на Метеорима. Основао га је Атанасије који је дошао са Атоса а касније ће му се придружити  и Јован Урош Палеолог син Симеона краља Тесалије и Епира који су иначе веома пуно помагали све манастире Метеора. Сама црква у манастиру је посвећена Преображењу Господњем (Метаморфозис) која је завршена захваљујући помоћи његове сестре Марије Ангелине Палеологине. У повратку панорамско разгледање осталих манастира на Метеорима пролазак кроз мјесто Кастраки, Каламбака и даљи пут према Атини. Долазак у Атину тачније Пиреј у вечерњим сатима.

9.10. (понедељак) - Обилазак манастира  у мјесту Камариза, посвјећен Светом Нектарију Егинском. Отац Власије нас је дочекао који нам је испричао историјат манастира и духвни однос доскорашњег настојатеља манастира старца Нектарија Виталиса са Светим Нектаријем Егинским. У повратку панорамски обилазак Атине и обилазак неких од знаменитости Атине: Трг Синтагма (највећи трг у Атини на коме је смјештен Грчки парламент), резиденција предсједника испред кога се такође налази почасна стража Евзони, стадион Калимармаро који је изграђен у 19. в. на рушевинама античког стадиона, Акропољ и мјесто Ареопаг на коме је апостол Павле проповједао, цркву Благовјести (сједиште Грчке Архиепископије) и најстарији дио Плака.

10.10. (уторак) – Укрцавање у луци Пиреј одакле се трајектом стиже на острво Егина. (Егина је острво православља. У кругу од пар километа могу се посјетит бројне светиње: Нови манастир посвећен Светом Нектарију и стари манастир Свете Тројице у непосредној близини је и манастир Свете Катарине у коме се чува рука Свете Катарине и дијелић моштију Светог Спиридона са Крфа. Око 3км. даље у брдима смјештен је манастир Хрисолеондисе гдје се молио Свети Нектарије. Недалеко од манастира Светог Нектарија је и стара престоница Палеохори, позната као и „мала Мистра“ са некада 365 византијских црквица расутих по брежуљку преко пута манастира у селу Месагрос, данас је сачувано 36 неке од њих са фрескама које датирају из периода од 13-18. вијека). Обилазак старог и новог манастира гдје смо се помолили и поклонили моштима Светог Нектарија Егинског.

11.10. (сриједа) – Полазак из мјеста Агиа Марина (Егина), у коме смо били смјештени, ка луци у Егини. Вријеме до поласка трајекта смо искористили обиласком самог мјеста Егине некадашње престонице (1828 -1830). Долазак у Паралију у вечењим сатима.

12.10. (четвртак)- Напуштање хотела и полазак ка Солуну. Панорамско разгледање града: Ротонда, Галеријусов славолук, црква Светог Апостола, Свете Софије.. Обилазак споменика Александра Македонског, Бијеле куле, Савезничког војничког гробља (Зејтилник), цркву Светог Димитрија и Аристотелов трг. Слободно вријеме у граду до послијеподневних сати када је планиран полазак кући. Повратак је истом рутом као и  сам долазак у Грчку.

Долазак у Богословију у раним јутарњим часовима 13.10 (петак).