ПРОСЛАВА СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У ФОЧАНСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

Дан успомене светих тројице великих јерараха Василија Великог, Григорија Богослова  и Јована Златоустог и ове је 2024. Године благости Господње торжествено и вељепно прослављења у храму Светог Петра Дабробосанскг и Василија Острошког при Богословији Светог Петра Дабробосанског у Фочи.

Прослављање Свтих тројице великих јерараха почело је вечерњем са петохљебницом, а које је служио јереј Милош Јањић са ђаконом Угљешим Скоко. На сам дан празника по типику служено је јутрење, а у наставку света архијерејска литургија. Свету архијерејску литургију слжио је Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански а уз саслужење: архимандрита Кипријана Топаловића, протојереја-ставрофора: Славка Зорице, Рајка Цвјетковића, Горана Живковића, Зорана Живковића, Марка Главаша, Љубомир Пријовић,  протојереја Александра Видаковића, јереја Милоша Јањића и Синише Божића те ђакона Угљеше Скоко.

Обзиром да је Крчка богословија егзистирала и радила у Фочи од 1996- до 2000. године остала је традиција да се Света три јераха славе и као друга слава Фочанске богословије. На крају свете архијерејске литургије  Високопреосвећени је благословио и освештао славско кољиво и славски колач. Ове 2024. године на прославу славе древне Крчке богословије дошао је већи број свештеника митрополије а који су похађали и завршили богословију.

У бесједи на тему ''Света три јерарха'' Високопреосвећени и истакао њихове свештеничке и архипастирске величине, њихове богословско-егзегетске дубине и висине и њихове посебности и опет истовремено њихово заједништво и јединство,  те додао: '' ... не заборавимо да је четври вијек хришћанства био један од најтежих за Цркву. Издавањем Миланског едикта 313. године многобожци - грци и римљани с једне стране те јевреји с друге стране  нагрнули су у Цркву. Одједанпут је Црква била, како би данашњим рјечником рекли ''ин'' за све њих. Али они су са собом  понијели и своје многобоштво, своје митове и обичаје. Формално су постали хришћани, а истовремено су живјели многобожачки........ Управо у то и такво вријеме Бог Који промишља о Цркви својој, подари јој је тројицу великих јерараха  који ће постати свјелост свијета и стуб истине. Без задржавања они су се дали у духовну борбу са ''вратима адовским'' тј. јеретицима, који су почели да кваре науку Цркве и проповједају лажно учење о Троједином Богу, о Христу Господу, о Богородици,.....Зато их је Црква заједнички истакла за слављења и угледање.....''

Љетописац РаНиКо

Извор: www.mitropolijadabrobosanska.org