ПРВА ЛИТУРГИЈА ПРЕТХОДНО ОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У 2024.

 

Данас у сриједу прве седмице великог и часног поста, 20. марта 2024. године са почетком у 17:00 часова, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, служио је прву архијерејску литургију претходно освећених дарова у храму Светих Василија Острошког и Петра Дабробосанског при Богословији ''Светог Петра Дабробосанског'' у Фочи.

Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су: протојереј-ставрофор Душан Андрић, архијерејски намјесник србињски, протојереј-ставрофор Љубомир Пријовић, ректор богословије у Фочи те професори богословије пречасни јереји: Милош Јањић, Ранко Ковач и Синиша Божић те ђакон Угљеша Скоко из Чајнича.
Светој тајни причешћа осим професора и ученика богословије приступио је одређени број студента Теолошког факултата у Фочи.
Бесједу  ''О посту'' одржао је протојереј - ставрофор Љубомир Пријовић.

На крају свете архијерејске лирургије срећан велики и часни пост пожелио је свима Високопреосвећени Господин Митрополит  које и потом додао ''.... пост је средство нашег очишћења и освећења. Постом, покајањем и молитвом  чистимо себе од последица гријеха и наших грјеховних слабости и као благослов за наше покајање и добровољан избор спасења Господ нас награђује светошћу, освећењем..... Прва премиса нашег размишљања мора бити: ја сам грјешан. Након овог самопознања опредјељујемо се за наше мјењање и од грјешника  постајемо свети људи, свети Народ. Сјетите се како господ у Јерихону уђе у кућу грјешника и рече: данас дође спасење кући овој. Бог не одбацује гјешнике већ нас прима и долази да нас спаси........Важно је стекнемо менталитет праведнога Јова, а да по сваку цијену избјегнемо менталитет Адама, који иако налазећи се у рају прихвати понуду ђаволску, а праведни Јов остате непоколебљив у поуздању у Господа Свог. Тако и ми, браћо и сестре, драги професори и ученици,  чврсто одбијмо попут Јова ђавољске насртаје и останимо увијек и једно божији...... И опет сјетимо се великих божији угодника који постише 40 дана и ноћи. Прије свих сјетимо се великог пророка Мојсија који се попе  на гору веома висок (Синај)  и остаде на њој и постијаше 40 дана и ноћи, не једући хљеба и не пијући воде. На крају, као награду за толику ревност и толико поуздање у Бога Бог му даје таблице Закона  по којем треба да живи изабрани народ божији. ....... Крај сваког поста, покајања и подвига је награда.......''

Љетописац РаНиКо

Извор: mitropolijadabrobosanska.org