Свети Јован Златоусти - слава крагујевачке богословије

Свечаним и празничним бденијем у школском храму отпочело је 25. новембра ове године прослављање Светог Јована Златоустог, заштитника Богословије у Крагујевцу. Уз Његово Преосвештенство Господина Јована, епископа шумадијског, у молитвеном слављењу учествовали су професори и ученици, за које личност Светог Јована представља узор, како по питањима духовности, тако и у богословљу, којем стреми и сам живот у богословији.

Литургијско благодарење у недељу, 26. новембра, било је централни чин исказивања црквеног поштовања Светом Јовану Златоустом. Литургију је, уз саслужење професора, као и гостију из сестринских богословија и из више парохија Шумадијске епархије, служио Његово преосвештенство Господин Јован, Епископ шумадијски.

Након освећења и резања славског колача, домаћини и гости су се окупили на свечаном славском ручку. Међу гостима су били професори и ученици богословија из Београда, Сремских Карловаца, Ниша, Призрена и Фоче са којима се крагујевачки богослови редовно сусрећу, као и представници крагујевачких просветних установа. У речима захвалности свима који су се у ове дане окупили око великог имена Златоустовог, ректор Богословије у Крагујевцу протојереј ставрофор професор др Зоран Крстић, нагласио је како многе руке подржавају ово богословско училиште, али да се увек препознаје брига Владике шумадијског Господина Јована и благочестивог свештенства Шумадијске епархије. Љубав, исказана током прослављања заштитника Крагујевачке богословије, назначила је Светог Јована Златоустог као духовног горостаса на којег би требало да се угледа сваки човек који жели да усели Христа у себе и постане син по Очевом благовољењу и благодати Светог Духа.

Испред наше богословије свечаностима су присуствовали јереј Љубомир Пријовић и проф. Драго Божић.

Извор: http://www.eparhija-sumadijska.org.rs/