Прва седмица Великог Поста

          Ове седмице, у богослужбеним пјесмама и молитвама, прожима се вапај душе која се каје, чисти и оплакује своје грехе и због тога се ова седмица зове још и чиста. Химнографским стваралаштвом, Црква учи вјерне да се одрекну гријеха у који су пали, и да не изгубе рај неуздржљивошћу Прародитеља, него да уздржавањем доћу до спасења и вјечног живота. Даље, у Служби ове седмице, препоручују се пост, молитва, сузе, покајање, духовни подвизи, чишћење тијела и душе, одрицање од гријеха и страсти, и присвајање врлине бдења, а то све да бисмо се достојно поклонили Крсту, и духовно прославили Христово Васкрсење. За вријеме овога периода Поста, молитве су дуже и свечаније, а читању је дато више мјеста него појању. Дужину молитава ове седмице још више повећава Велики канон Св. Андреје Критског, на повечерју прва четири дана Поста. У овој, као и у последњој седмици, пост је знатно пооштрен, на тај начин што се прва два дана поста, а по могућству и четири дана, ништа не једе.

Као и у свим Храмовима широм Православља и у нашем богословском Храму прве седмице поста служене су службе Господу. Ђаци наше богословије Светог Петра Дабробосанског су уочи почетка поста пружили руку праштања, измирења  и тако били спремни за почетак поста. Поред богослужења прве седмице поста наши ђаци и професори су одржали практична предавања која су била корисна за ученике и њихово духовно усавршавање. Јереј Љубомир Пријовић је одржао предавање о значају и самом смислу Васкршњег поста и његових припремних недеља. Професор Вјекослав Јовановић је држао предавање о читању црквенословенског језика за вријеме богослужења, а јереј Видак Вујадиновић говорио је о самом пјевању молитвословља прве седмице поста. У сриједу и петак свештеници: протојереј-ставрофор Ненад Тупеша и јереј Љубомир Пријовић,  служили су пређеосвећене Литургије на којима су ђаци активно учествовали.


У петак ђаци су такође имали и исповијест код свештеника дабробосанске митрополије, а увече су читане молитве пред Свето Причешће. У Теодорову Суботу приступили су Светом Причешћу заједно са вјерним народом.

 

                                                                                                                                                                   Немања Илић,
                                                                                                                                                                  Немања Пелагић, пети разред