Ученици богословије на Светој архијерејској литургији у Борикама

            Данас, 18. марта 2018. године, у 4. Недјељу великог и часног поста посвећену успомени св. Јована Лествичника, а на дан успомене св. муч. Конона и преподобног Марка подвижника, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит Дабро-босански, посјетио је село Борике у Оштини Рогатица. У парохијском храму св. ап. Петра и Павла отслужио је свету арх. литургију и проповједао ријеч божију. Са Високопреосвећеним Господином Митрополитом саслуживали су протојереји-стварофори: Илија Чупић, Милорад Новаковић, Новица Ћебић, јереј Саво Тривковић, те ђакони  Василије Пајевић и Будимир Гардовић. У току свете арх. литургије Високопреосвећени је рукоположио Марка Марковића, вјероучитеља из Руда у чин ђакона. У бесједи на јеванђелску тему ''Све је могуће ономе који вјерује'' Високопреосвећени Господин Хризостом је истакао:
          '' Господ од нас, браћо и сестре, тражи само једно, а то је вјера, односно да вјерујемо да Господ може и хоће нам помоћи онда када од Њега молимо помоћ. Чусмо малоприје како отац овог болесног и демонизованог дјечака прилази Исусу Христу и потпуно неодговорно каже ''него ако што можеш (учинити) помози нам, смилуј се на нас''.  Обратите пажњу на његове ријечи ''него ако можеш''! Управо на овакву невјерничку ријеч Господ прво лијечи њега невјерника ријечима ''ако можеш вјеровати, све је могуће ономе који вјерује'', а он одмах бива излијечен од невјества и завапи: Вјерујем, Господе, помози моме невјерсву! 
          А какву то и колику вјеру Господ очекује од нас? Велику, малу? Тражи само толику вјеру колико је зрно горушичино, једно од најмањих зрна међу разноврсним сјемењем.
          Дакле, браћо и сестре, кад долазимо у цркву и молимо се Богу не будимо невјерни као овај невјерни отац, већ разговарајмо са Богом нашим и молимо од њега оно што нам је потребно за спасење, а све друго даће нам Он Отац Небески, јер зна Он шта нам треба и прије неголи ми заиштемо. Он нам све даје од ваздуха који дишемо, од воде што пијемо, од сунца које нас једнако грије.
           Ова четврта Недјеља великог и часног поста посвећена је великом монаху и подвижнику Светом Јовану Лествичнику. Црква га нама ставља као примјер за угледање. Ако смо се можда заморили од поста и подвига гле Црква нам њега предочава - њега, који је годинам постио и молио се, њега који је својим подвигом и чудима задивио не само Цркву већ и свијет. Написао је дивну књигу Љествица по којој је и назван 'лествичник'. У овом веома драгоцјеном спису Свети Јован нам показује степене духовнога хода до царства небескога...........''
Након свете литургије приређена је трпеза љубави на којој се Високопреосвећени Митрополит захвалио на величанственом дочеку, на лијепом доживљају вјере и литургијског сабрања које данас доживјесмо.

На литургијском сабрању, умилним појањем учествовали су ученици богословије Светог Петра Дабробосанког у Фочи.

Извор: www.mitropolijadabrobosanska.org