Матурантска екскурзија у Грчку

             Пети и четврти разред богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи су, по благослову Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, у периоду од 14. до 20. априла 2018. године ишли на вишедневну наставно-нучну екскурзију у Грчку. Примарни циљ овог путовања била је поклоничка посјета хришћанским светињама у Грчкој као што су Метеори, те црква Светог Димитрија у Солуну. Ученици су били у пратњи својих разредних старјешина јереја Љубомира Пријовића и професора Синише Божића. На путовање смо кренули у поподневним часовима. Током путовања у аутобусу је владала пријатна атмосфера уз звуке гитаре. Преко Србије и БЈР Македоније ушли смо у Грчку да бисмо око подне стигли у Паралију (Катерини), мало приморско мјесто на Егејском мору, гдје смо у току наредних неколико дана били смјештени. Тај дан екскурзије је био одређен за одмор од дуготрајног пута из Фоче.

         Сутрадан смо се упутили ка Метеорима у пратњи професионалног водича. У току путовања могли смо да уживамо у природним љепотама Грчке, као што су планине Олимп и Оса, те прелијепим равницама Тесалије. Такође док смо путовали могли смо да сазнамо од водича о Грчкој уопште, њеној култури, привреди, друштву, туризму итд. Посјетивши иконографску радионицу у подножју Метеора упутили смо се ка манастиру Велики Метеори. Имали смо прилику да разгледамо комплекс манастира на Метеорима, с тим што смо се најдуже задржали у манастиру Велики Метеори, гдје смо обишли веома занимљиве музеје икона и рукописа, те Лаографски музеј посвећен новијој историји Грчке. Поред тога имали смо приступ манастирском подруму и костурници. Отпјевавши тропар Васкрса и тропар Преображења, празника коме је посвећен овај манастир ученици су се спустили у варошицу Каламбака, гдје је услиједио ручак. По поватку у Паралију посјетили смо и манастир Агиа Параскеви у кланцу Темби и поклонили се чудотворној икони Свете Петке.

        Трећи дан у Грчкој имали смо прилику да се упознамо са области Пијерија и да посјетимо женски манастир Светог Јефрема Сирина, као и манастир Светог Дионисија Олимпског у подножју Олимпа. Ученици су посебно били очарани љепотом манастира Светог Јефрема Сирина, који подсјећа на дјелић раја на Земљи. У повратку ка Паралији смо свратили у варошицу Литохоро, гдје су ученици имали слободно вријеме за шетњу и разгледање овог прелијепог мјеста богатог археолошким налазишзима.

        Четвртог дана екскурзије ученици су ишли у обилазак Солуна. Пут до главног града сјеверне области Грчке био је веома занимљив, јер смо од водича могли да слушамо предивне античке митове и сазнамо неке замимљивости ових простора. Стигавши у Солун почели смо са обилажењем града, гдје смо се упознали са његовим најзначајнијим културним, историјским и вјерским споменицима (црква Светог Димитрија, споменик Александра Македонског, Бијела кула). Од посебне занимљивости је била посјета српском војничком гробљу Зејтинлик. Тамо нас је срдачно дочекао деда Ђорђе Михајловић, чувар гробља, који нас је упознао са страдањем српских војника на Солунском фронту у току Првог свјетског рата. Послије Зејтинлика смо отишли до цркве Светог Димитрија, заштитника града Солуна, гдје смо се поклонили моштима и разгледали крипту овог храма (мјесто гдје убијен Свети Димитрије). Након тога је услиједило слободно вријеме, које су ученици могли да искористе за крстарење морем и разгледањем овог велељепног града.

        Последњег дана у Грчкој, после доручка у Паралији ученици су се упутили назад ка Фочи, стигавши у петак у раним јутарњим часовима.