Ученици четвртог разреда посјетили Јасеновац и Доњу Градину

                  По благослову Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, ученици четвртог разреда богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи, уз пратњу разредног старјешине оца Љубомира Пријовића,  посјетили су највеће стратиште у историји српског народа, логор „Јасеновац“. Екскурзија је одржана у периоду од 27. до 29. априла 2018. године.

                Први дан ученици су допутовали у Трн (Лакташи), гдје их је дочекало братство храма из Трна, протојереј Љубислав Веселиновић и јереј Александар Павичар. Управа парохије у Трну им је припремила вечеру и преноћиште.

               Наредног дана, служена је литургија у храму „Покрова пресвете Богородице“, са почетком у 09:00 часова. Литургију је служио отац Александар Павичар, док су ђаци узели учешће у молитви и појању. По завршетку литургије одржан је и доручак за ђаке и вјерни народ на коме је отац Љубислав подијелио ђацима књиге које говоре о још једном стратишту у насељу Дракулић и упутио им пастирске савјете који ће младим богословима послужити за вршење будуће службе. У подневним часовима ђаци су кренули у посјету спомен подручија „Доња Градина“ и логору „Јасеновац“, нашем „Новом српском Косову“. У Доњој Градини их је дочекао кустос музеја који им је показао спомен кућу, али и масовне гробнице које се налазе у самом селу, након чега су ђаци прешли хрватску  границу и посјетили село  Јасеновац. Том приликом посјетили су манастир „рођења Светог Јована Крститеља“. Ђаке и разредног старијешину, по благослову Преосвештеног владике Пакрачко-славонског Г. Јована, примили су мати Серфима, настојатељица ове свете обитељи, и протођакон Милан Томашевић. Након отпојаног тропара и поклањања моштима Светих Новомученика, присутни су имали прилику да се упознају са историјатом манастира, његовим духовним животом, обновом и радом, као и о самом систему концентрационих и логора смрти „Јасеновац“ гдје је страдало 700.000 невиних жртава, од којих пола милиона чине Срби. Данас на овом подручију изграђен и споменик „Ружа“ на мјесту гдје је некада био логор „Број 3“.  Одавде су се ђаци упутили ка Новом Граду. Учествовали су на вечерњем богослужењу у храму „Светих Апостола Петра и Павла“, које је вршио јереј  Славољуб Моравац. У црквеној сали је послужена вечера и поздравну ријеч им је упутио протонамјесник Немања Видић и јереј Небојша Њежић. Око 20:00 часова напустили су Нови Град и упутили се ка Бања Луци гдје су имали преноћиште у дому Раде Врањешевић.

            Трећег и послиједњег дана одржана је литургија у саборном храму „Христа Спаситеља“ у Бања Луци, којом је началствовао протојереј ставрофор Ратко Радујковић уз саслужење више свештеника. Након литургије ђаци су доручковали, а затим се упутили назад у Фочу.

                                                                                              

                                                                                                                                                                    Стефан Веселиновић