Митрополит Хризостом у Заборку код Чајнича

                Село Заборак у општини Чајниче смјештено је скором на самој тромеђи трију држава: Босне и Хрцеговине - Републике Српске, Србије и Црне Горе. Својевремено Заборак је имао статус општине са свим стандардима који су у то вријеме важили за општине. На жалост, као и многобројна наша села, варошице и понеки градови данас су жртве промашених политика, а у случају Заборака пројектоване антисрпске политике, - рестриктиве политике коју је комунистички режим водио противу ове и других српских средина како би их демографски ослабили, културолошки и економски  уништили.
У Заборак, који се још бори како би преживио све оно што је преко њега прешло, данас је у 24. недјељу по Духовима, 11. новембра 2018. године, а на дан успомене светог Аврамија Затворника и свете преподобномученице Анастасије римљанке, стигао Високопреосвећени митрополит Господин Хризостом, митрополит дабробосански, који у храму Вазнесења Господњег отслужи свету литургију и проповједаше ријеч божију. Била је ово прва посјета митрополита Господина Хризостома Заборку. Са Високопреосвећеним Господином Митрополитом саслуживали су протјереји: Никола Ковач и Драгиша Симић, јереји: Дамјан Радовић и Љубомир Пријовић те ђакони Будимир Гардовић и Срђан Пјевац. На светој литургији пјевали су најизменично квартет богослова богословије Светог Петра дабробосанског из Фоче и хор младих из Чајнича
На тему ''Не плаши се! Само вјеруј и кћер твоја биће спасена'' Високопреосвећени Господин Митрополит произнео је проповјед истакавши притом снагу вјере коју имађаше крвоточива жена и старјешина синагоге Јаир.

                         Вијест преузета: www.mitropolijadabrobosanska.org